1 2 5 4

Ons projectplan

Download hier de meest recente versie van ons projectplan >>>

Projectplan20140902

MdeGrootHeeft u vragen of opmerkingen of wilt u graag iets bijdragen aan het TULIPANA project, neemt u dan contact op met:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Centre for Global Heritage and Development

 


Het verhaal van de Nederlandse migranten in Brazilië is relatief onbekend, zowel in Nederland als in Brazilië. De migranten vestigden zich met name in het Zuiden van Brazilië en vormden daar enclaves die in meer of mindere mate contacten onderhielden met de Braziliaanse maatschappij. Sommige enclaves werden succesvol en groeiden, zoals Holambra met zijn bloementeelt, anderen verdwenen in de vergetelheid.

Archieven uit de periode van migratie en vestiging geven ons een beeld van hoe het leven er voor de migranten uitzag. Waarom vertrokken zij naar Brazilië? Wat was er voor ze geregeld? Waar konden ze steun vinden? Waar leefden ze van? Zijn hun dromen van een beter bestaan uitgekomen?

De documentaire collecties vormen een nog vrijwel onbekende bron van kennis voor genealogen, historici, taalkundigen, maar zijn uiteraard ook waardevol voor verwanten van de migranten. De tand des tijds heeft echter invloed gehad op de documenten. Het gebrek aan kennis over adequate conservering verslechtert de fysieke conditie. Omdat steeds minder mensen de Nederlandse taal beheersen dreigen de bronnen in vergetelheid te raken of zelfs vernietigd te worden.

Het Centre for Global Heritage erkent de waarde van dit Gedeeld Cultureel Erfgoed en zet zich daarom samen met een aantal Nederlandse en Braziliaanse partners in om het documentair erfgoed van de Nederlandse migranten in Brazilië te beschermen en zichtbaar te maken. Middels een conservering- en digitaliseringstraject (inclusief trainingen) wordt de informatiewaarde voor komende generaties veiliggesteld en worden de bronnen toegankelijk gemaakt voor geïnteresseerden. Om deze doelen te bereiken zijn echter aanvullende fondsen en expertises nodig.

Uw hulp is daarbij hard nodig! We nodigen u hierbij uit om mee te doen met TULIPANA.

Met uw bijdrage in de vorm van kennis, ervaring en/of financiën kunnen we samen een duurzaam projectresultaat bereiken. We kunnen trainingen organiseren op het gebied van conservering en digitalisering, geschikte soft- en hardware aankopen en de bronnen (online) toegankelijk maken. We komen graag met u in contact!

 

TULIPANA partners

  logoMuseuHolambra logo-AN  APESP  ArchivoParana 

 ACBH NVR2      Castrolanda 

 CGHD  a Koningkrijkdernederlanden1    logo rce DutchCulture